Legenda o devíti křížích

13. 10. 2007 21:54
Rubrika: Zážitky

Když jsme se dnes autobusem vraceli z Brna z pouti, zastavili jsme u hotelu, kde poblíž stálo vybudovaných devět velkých křížů v řadě vedle sebe. Šla jsem se tam s Radkou a s Kikinou podívat, protože nás to velice lákalo. Kikina říkala, že to má něco společného s nějakou svatbou. Došli jsme tam a ve vitrínce tam bylo asi tak zhruba (zkráceně) napsáno:

V roce 1540 jel touto cestou nějaký pán s nákladem na voze. Najednou uviděl na cestě ležet muže. Zjistil, že je zraněný a tak ho naložil a odvezl ho domů. Tam se o něj pečlivě staral společně se svojí dcerou. Ta se však po krátké době do zraněného handlíře zamilovala. Otec nebyl příliš nadšený. Za nedlouho se oba mladí lidé rozhodli, že se vezmou. Ale aby bylo z čeho zaplatit, musel jet ženich do světa hledat si práci, aby měli nějaké peníze. A slíbil, že se za rok vrátí a že bude svatba. Otec této situace využil, a sehnal své dceři lepšího a hlavně bohatšího ženicha. Když se handlíř vrátil ze světa, bylo mu oznámeno, že se bude jeho nevěsta vdávat, ale s jiným ženichem. Handlíř se opravdu hodně naštval a našel si pomocníka. Tomu poručil, aby si sehnal střelný prach, a až pojede nový bohatý ženich s nevěstou na svatbu, aby všechny postřílel a nevěstu ponechal živou, aby si jí on sám potom mohl vzít. Pomocník tomu tak učinil, ale bohužel zabil i nevěstu. Handlíř se zase opravdu naštval a zabil svého pomocníka a potom i sebe.

Podle legendy prý pod devíti křížemi leží všichni mrtví, přičemž uprostřed je pochována nevěsta a od ní na obě strany oba ženichové. Pod křížem nalevo od nevěsty je pochován ten handlíř, který nechal všechny zabít. Kříž je nahnilý a musí se ošetřovat. Je nahnilý proto, že je pod ním leží vrah. A ke všemu se kříže prý v určitý čas chvějí.

Jak jsme to dočetly, šly jsme zase zpět k autobusu, ale najednou nás popadl takový strach, když jsme si vzpomněly na toho vraha a na ty kříže, které jsme viděly, když už bylo trochu šero. Tak jsme začaly utíkat a v hlavě jsem pořád měla představu vraha, který běží za mnou z lesa.

Pak jsme byly rády, že za námi nikdo neběžel. Uff

 

 

Zobrazeno 4914×

Komentáře

Eowyn

Hmm, devět křížů...opravdu nevím, jestli je to to samé místo, ale zhruba před 11-ti lety jsme jeli já, sestra a náš tata do Prahy-tož tak, chtěl nám ukázat své studentské město:O) Ale naše stará Audi dělala drahoty už tehdy-někdy v půli cesty jsme zastavili a -nešlo nastartovat! Tenkrát byl z toho taťka dost špatný, myslím, že ztratil asi tři karty na volání:) Už nevím, v čem byl tenkrát problém, ale Audinu jsme nastartovali-šlo to, ale když nás někdo pořádně roztlačil a rozjel:) Tak jsme jeli domů...byli jsme z toho pořádně otrávení-a tak co by pro nás náš otec neudělal, že? Zastavili jsme se u devíti křížů-a tam se rozhodl, že teda do té Prahy stejně pojedeme:O) Ale byla to legrace, vypnout motor jsme nemohli ani na odpočívadle-to pak za námi pořád někdo chodil, jestli je to naše auto a jestli víme, že nám ten motor běží..jojo, krásné dětství:) V Praze si náš tata vybral pěkný kopeček na nastartování doufaje, že až se budeme chtít vrátit, tak se Audinu bude z kopečka třeba více chtít...(přece jenom jsme ji tam těch pár dní nemohli nechat běžet, že...) No a příběh skončil šťastně:) Ale osudové rozhodnutí se událo právě u devíti křížů...byly to zrovna ony? Nevím...možná:)

HejTi

Heh, tak u devíti křížů už jsem byl několikrát, ale nikdy jsem si jich nějak nevšim :_) A co teprv o té pověsti - to jsem nevěděl. Díky!

HejTi

Michaela Zobačová

Tak tadyma jezdím docela často a vždycky si tech křížů všimnu, ale nikdy sem nijak nepártrala po tom, proč tam sou a proč jich je právě devět...=D no každopádně legenda je to zajímavá :-))))))

Ajdi

Milé slečny, můžete být rády, že v tu chvíli jste něvěděly o zbytku legendy a o údajném zjevování nevěsty na dálnici. Když jste měla strach po přečtení, tak vědět zbytek, tak se asi počurate strachy. Ja nějakou dobu bydlela pár kilometru od tama a tady to byly naše nejoblíbenější historky jak jsme večer procházeli zdejším lesem. Nevěstu jsme teda nikdy nepotkali ani v lese a ani na dalnici u motorestu, ale když trošku zapátráte po internetu, tak tam toho najdete hodne. A devět křížů není jediná hruzostrašná historka tam s těch končin. Jestli vás to bude aspoň trošku zajímat a budete hledat po internetu přeji pěkné čtení... ;-)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková